Βιογραφία

Ο Δημήτρης Ξενάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΕΠΕΑ) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οικογένεια

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1973. Από την πλευρά του πατέρα του Κίμωνα κατάγεται από το Βενεράτο και από την πλευρά της μητέρας του Χρυσούλας Γιουλούντα κατάγεται από το Ρέθυμνο. 

Είναι παντρεμένος με την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Αλεξάνδρα Λαλιώτη και έχουν  πρόσφατα αποκτήσει ένα γιο, τον μικρό Κίμωνα.

Σπουδές

Μαθήτευσε στο 19ο Δημοτικό Σχολείο, στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο και στη συνέχεια στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου. Σπούδασε στη Μ. Βρετανία (BA, MA, PhD Politics) και για τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Transforming Regional Orders: The Helsinki and Barcelona Processes Compared (Πανεπιστήμιο του Exeter, 2000), η Πανεπιστημιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Σπουδών του απένειμε το 1ο Βραβείο Ευρωπαϊκών Μελετών. 

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

Εκτός από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο οποίο διδάσκει από το 2003 μέχρι σήμερα, παράλληλα διδάσκει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Στο παρελθόν έχει διδάξει και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου (2005-06), στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2006-07), στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Κρήτης (2018-19), στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας (2011-13), καθώς και στα προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (2009-10) και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (2011-12) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Διοικητικές Θέσεις

Είναι Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΕΠΠΕΑ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει επίσης διατελέσει, μεταξύ άλλων, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), Διευθυντής του Τομέα Ευρω-Μεσογειακής Πολιτικής στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (Υπουργείο Εξωτερικών), Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), Μέλος του Δ.Σ. στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, και Διευθύνων Σύμβουλος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μαλεβιζίου. 

Έρευνα-Συγγραφικό Έργο

Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε επίσημες και άτυπες διασκέψεις διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και είναι αξιολογητής του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Ορίζοντας-2020. Έχει επίσης διατελέσει Ειδικός Επιστήμονας/Στρατηγικός Αναλυτής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μέλος πολλών διεθνών ερευνητικών δικτύων και ειδικών επιτροπών, καθώς και κριτής σε εκδοτικούς οίκους και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται περισσότερα από 100 άρθρα, μελέτες και βιβλία που χρησιμοποιούνται ως διδακτικά εγχειρίδια σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα The emerging Euro-Mediterranean system (με τον D. N. Chryssochoou, Manchester University Press) και The Politics of Order-Building in Europe and the Mediterranean (DAI), Παγκόσμια Ευρώπη; Οι Διεθνείς Διαστάσεις της ΕE (επιμ. με τον Μ. I. Τσινισιζέλη, Ι. Σιδέρης), Ασφάλεια και Στρατηγική Συνεργασία στη Μεσόγειο (με τον S. Calleya, ΕΛΙΑΜΕΠ), Κατευθύνσεις Προοδευτικής Διακυβέρνησης (επιμ., Παπαζήσης), Παρεμβάσεις για την Ευρώπη (επιμ. με τον Θ. Πελαγίδη, Παπαζήσης), Greece in a Changing Euro-Mediterranean Setting (EKEM), Ευρωπαϊκή Πολιτεία: Η Τέχνη της Συνδιάθεσης (με τους Δ. N. Χρυσοχόου, κ.α., Σαββάλας), Νοτιοανατολική Ευρώπη: Κρίση και Προοπτικές, (επιμ., Παπαζήσης), Κατευθύνσεις στη Μελέτη των Διεθνών Σχέσεων (επιμ. με τους Κ. Λάβδα και Δ. Χρυσοχόου, Ι. Σιδέρης), κεφαλαία σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως, Mediterranean Quarterly, Cambridge Review of International Affairs, The Review of International Affairs, Perceptions κ.α..